Kos Upah untuk Emas 916Apa itu KOS UPAH ?

Salam, bertemu kita sekali lagi..

" Apakah itu kos upah emas? Kenapa perlu kos upah emas? Tak ada kos upah tak boleh ker?" 

Persoalan ini acap kali kami terima daripada pelanggan. Maka, bagi menjawab soalan-soalan tersebut, kami akan jawab seringkas mungkin supaya anda faham konsep kos upah.

Bagi setiap urusniaga pembelian produk emas, jumlah yang perlu dibayar pelanggan adalah harga emas ditambah dengan kos upah. Tapi apakah itu KOS UPAH? Kenapa perlu ada KOS UPAH? Jawapannya saya akan kongsikan di bawah.

KOS UPAH = UPAH TUKANG = KOS TUKANG 

Kos upah biasanya akan dikenakan kepada pelanggan bagi setiap produk emas yang dibeli. Kos upah adalah kos yang dibayar kepada tukang emas bagi membentuk dan membuat barang kemas. Ia ditentukan mengikut kepada rekabentuk dan kadar kerumitan produk tersebut. Semakin rumit rekabentuknya, semakin tinggi kos upah. Biasanya dalam kadar RM50 - RM300. Jangan pula anda terkejut jika ada kos upah yang lebih dari itu. Bukan mudah untuk membuat barang kemas yang berkualiti dan cantik.


Mari kita buat sedikit kiraan:

Katakan harga emas ketika itu adalah RM170/gram. Harga yang anda sangka anda akan bayar adalah: 

RM 170 x 2.00 gram = RM 340 --->> Tapi tunggu !!

Jumlah tersebut belum ditambah kos upah. Untuk cincin biasa, kadar upah mungkin menjangkau RM50. Maka, jumlah yang anda perlu bayar adalah: 

RM340 + RM50 = RM390.

Harga masih mampu milik, tapi cuba kita kira, berapa harga segram untuk cincin itu setelah ditambah kos upah: RM390 /2.00 gram = RM 195 per gram!!


Maka, pastikan anda bertanyakan kos upah terlebih dahulu sebelum membayar emas yang anda beli. Lebih kecil kos upah, lebih cepat anda akan beroleh keuntungan dari nilai emas yang anda beli.


Andai kata anda ingin membeli cincin 916/ 2.00 gram di atas. Soalan biasa yang anda akan tanya adalah;

"Berapa harga emas segram?", 

"Berapa upah?".
Paham ke paham?

Comments