Istimewanya Dinar dan DirhamBerapa ramai daripada kita yang masih belum paham? Disini ada satu artikel dari blog soutulmujahid mencerikan sedikit serba ringkas apa kelebihan Dinar Emas dan Dirham Perak.

Kesedaran tentang kepentingan Dinar dan Dirham sudah mula tersebar ke dunia Islam. Cuma, kesedaran itu masih belum menyeluruh. Mungkin kerana masyarakat masih ‘takut-takut’ untuk membeli emas dan perak.

Mereka takut-takut untuk melestarikan syariat Islam kerana untuk membeli emas dan perak, sudah tentu ia memerlukan modal yang besar. Tetapi peliknya masyarakat kita tidak pula takut-takut untuk melabur dalam ASB, Forex Trading, dan saham (saham kapitalis) yang kita tahu status hukumnya adalah haram.

Oleh yang demikian, menjadi tanggungjawab mereka yang telah jaga dari tidur untuk mengejutkan umat Islam yang masih tidur diulit mimpi basah yang sungguh enak itu.

Antara keistimewaan Dinar dan Dirham:

1. Jaminan daripada Rasulullah SAW
Rasulullah SAW telah menjamin kedudukan Dinar dan Dirham sejak 1400 tahun lalu. Yakinlah 200% dengan hadis ini. Jangan ada sebarang keraguan!

Maksud hadis:
Abu Bakar ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

“Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah DInar dan Dirham” [Musnad Ahmad] (Hadis Dhoif)

2. Kelebihan

- Dinar dan Dirham adalah matawang yang sebenar

- Boleh digunakan sebagai mahar, hadiah, koleksi, dan sebagainya


- Penggunaan Dinar membolehkan pembayaran zakat yang lebih tepat

- Warna dan sifatnya yang menawan yang membangkitkan naluri kemanusiaan

- Mempunyai nilai intrinsik yang tersendiri dan diik
tiraf sebagai wang di seluruh dunia

- Harga emas yang meningkat setiap tahun akan menambahkan nilai kekayaan penyimpan Dinar

- Kalis inflasi. Tidak seperti wang fiat, di mana nilai wang fiat jatuh dari semasa ke semasa akibat daripada aplikasi riba.

Jadi, tunggu apa lagi? Kalau ada duit simpanan dalam bank, jangan simpan dan biarkan ia di dalam bank! Tapi gunakan wang tu untuk membeli Dinar dan Dirham! Lebih baik menyimpan Dinar dan Dirham (yang mempunyai nilai di sisi syariat dan di dunia) daripada menyimpan wang kertas.


Comments